Ingredienser

  • ½ l lunken vand
  • 1½ spsk. salt
  • Surdej
  • 125 g knækkede rugkerner
  • 125 g groft rugmel
  • 125 g kerner (solsikke, græsker, hørfrø eller andet)
  • 250 g hvedemel

  • smagsneutral olie

Fremgangsmåde

Hæld vand, salt og surdej i en skål. Rør til surdejen er opløst. Tilsæt kerner, og mel og rør det hele godt sammen.

Tag ca. 1 dl dej fra og kom det i en lufttæt bøtte. Surdejen skal stå 4-5 dage, før den kan bruges. Den kan holde sig i 1½ måned.

Kom bagpapir i en form og hæld dejen heri. Fordel den godt. Den skal nu hæve ved stuetemperatur i 12-15 timer.

Tæmd ovnen på 180°. Pensl rugbrødet med olie inden det sættes i ovenen i 1,5 time. Når tiden er gået vendes brødet ud af formen og bagepapiret trækkes af. Bag brødet yderligere ½ time med bagsiden opad.

Lad det køle inden det skæres.